Zuid-Afrika

Zijde

Puur, Natuurlijk en Eerlijk.

Zijde


Zijde is een veelbesproken vezel met mooie eigenschappen.

Dun, zacht, sterk, beschermend, vochtopnemend, glanzend, waardevol. Zijde is echter ook juist door deze eigenschappen gewild. Reden voor zijdeproducenten om op een lucratieve manier zijde te kweken. Helaas is dit voor de zijdevlinder desastreus. Om de zijdedraad ongebroken te kunnen oogsten wordt de cocon voor het uitvliegen van de vlinder in kokend water gelegd. Hierdoor lost de lijmstof op waarmee de zijderups haar cocon spon. De draad, tot wel 3000 meter lang, kan nu afgewikkeld en verwerkt worden. Deze prachtige ononderbroken draad heeft echter wel de vlinder het leven gekost. 

Vacht & Dacht is dankbaar bij te kunnen dragen aan een prachtig project in Zuid-Afrika. De rupsen voeden zich in een eerlijke omgeving met locale planten. Tegen de tijd dat de rups zich inwikkelt in haar cocon heeft het diertje volop voeding tot haar beschikking gehad. Na de transformatie verlaat de vlinder haar cocon. 

De lege cocons worden verzameld en verder met de hand verwerkt. Uiteindelijk, gedroogd onder de Zuid-Afrikaanse zon, zijn de zijde draden ongelijk in lengte. Omdat het niet meer één lange draad is, is het voor grote zijdefabrikanten niet meer interessant.

Wij prijzen ons gelukkig dat we getuigen zijn geweest van deze manier van zijde oogsten en dat we deze diervriendelijke, biologische zijde kunnen verwerken in onze garens.

&