Zuid Afrika

Yak

Puur, Natuurlijk en Eerlijk.

Yak


De Yak leeft in Centraal-Azië.

Deze runderen kunnen op grote hoogte leven, hoger dan 3000 meter is voor deze dieren geen probleem. Het zijn goede klimmers en worden veel als lastdier gebruikt.

Een Yak wordt niet geschoren. De vacht valt uit als de nieuwe gevormd wordt en bestaat uit twee lagen. De buitenkant heeft lange stugge haren. Daaronder, tegen de huid aan, bestaat de vacht uit wolvezels. Het zijn deze wolvezels die we gebruiken in onze garens.

Yakwol is schaars. Een vrouwtjesdier geeft per jaar ongeveer een ons wol. Deze wolvezels zijn dun, licht, zacht, warm en nemen veel vocht op. De yaks die onze wol droegen hebben bij hun eigenaren een goed leven. De mensen zijn voor hun levensonderhoud mede afhankelijk van hun yaks. Alle reden om respectvol met de dieren om te gaan en ze in een goede conditie te houden.

Er wordt gezegd dat dragen van yakwol de bloedcirculatie verbetert, hoofdpijn verlicht en pijn in gewrichten kan verminderen.

Ter vergelijking: wol van een Yak heeft net zo'n lange levensduur als kamelenwol, is zachter als kasjmier en warmer dan merinowol.