Puur, Natuurlijk en Eerlijk

Mulesing

Mulesing


Mulesing is het verwijderen van de woldragende huid van het achterwerk het merinoschaap om myiasis te voorkomen.

Het merinoschaap is één van de meest populaire schapenrassen in de wereld. De populariteit van de merinowol zorgt voor een hoge vraag in merino producten. 

Het scheren van een merinoschaap moet door de hoge vraag zo snel en efficiënt mogelijk gedaan worden, maar door de natuurlijke huidplooien rondom het achterwerk van een merinoschaap wordt dit proces vertraagd. Tevens vergt dit gebied meer aandacht omdat de wol urine en uitwerpselen vasthoudt. Dit trekt vliegen aan die hier hun eitjes in leggen. Als de eitjes uitkomen voeden de larven zich met de huid van het schaap. Rotte plekken en infecties op het achterwerk kunnen hiervan het gevolg zijn. Door de mulesing van de schapen wordt littekenweefsel gevormd waar geen wol groeit. Omdat het schaap nu geen huidplooien en geen wol meer op het achterwerk heeft, is de kans op myiasis nihil. 

Voor Vacht & Dacht is het belangrijk alleen wol te verwerken van dieren die goed verzorgd worden en waarbij van mulesing geen sprake is. Door persoonlijk het proces van hoeden, voeden, verzorgen, scheren en behandelen tegen ongedierte mee te maken is de merino van Vacht & Dacht gegarandeerd diervriendelijk. Bovendien hebben we gemerkt dat de herder oog en zorg voor ieder schaap heeft, ondanks de grootte van de kuddes.